Топ новостей
Необходимость государственного регулирования
Учебник Камаева В.Д., 2010г.© Необходимость государственного регулирования Государственное регулирование экономики – система мер государства, посредством которых оно может воздействовать

Рыночная экономика
Рыночная экономика  ( англ.   market economy ) — экономическая система , основанная на принципах свободного предпринимательства , многообразия форм собственности на средства производства, рыночного

Мировая экономика
Студенты, аспиранты, молодые ученые, использующие базу знаний в своей учебе и работе, будут вам очень благодарны. РЕФЕРАТ по теме: «Мировая экономика» 1. Понятие мирового хозяйства

31. Формы и методы государственного регулирования экономики
Государственное регулирование экономики ставит своей целью соблюдать интересы государства, общества в целом, социально незащищенных слоёв населения. Существуют и применяются разнообразные формы государственного регулирования.

Дополнительное профессиональное образование. Повышение квалификации Москва. ЧУ ПОО ИМЭИ
Институт мировой экономики и информатизации был образован в 1995 году. Наше образовательное учреждение ведет обучение по большому перечню направлений и специальностей Дополнительного профессионального

Границы государственного вмешательства в экономику
  Вмешательство государства в экономику не должно быть чрезмерным. Чтобы не подавить рыночные механизмы функционирования экономической системы, не лишить ее гибкости и адаптивности,

Роль государства в экономике
Роль государства в экономике – вопрос, который является центральным как на практике, так и в теории. При этом предлагаемые некоторыми научными школами принципиальные подходы к решению этого вопроса имеют

Государственное предпринимательство в условиях рыночной экономики (4)


"Актуальные проблемы экономики и права"
Поле для блока:  Cо 2-го по 6-е февраля 2012 года прошел очередной этап первенства по научной аналитике, а также XVIII Международная научно-практическая конференция «Актуальные проблемы экономики

Особенности экономического развития стран Юго-Восточной Азии
Экономикам азиатских стран были присущи многие структурные недостатки. Большинство фирм находились в семейном владении, а в соответствии с конфуцианской традицией семьи стремились сохранитьРЕКЛАМАКалендарь

Экономика мира » Новости »

Дознајте ја достапноста на кредит со број на пасош. Како да проверите дали сте зеле кредити во вашиот пасош

 1. Првиот начин е да се провери историјата преку службени служби.
 2. Проверете ги извршителите
 3. Овластени услуги
 4. Дали сте сигурни дека немате заем?
 5. Како сето тоа започнува?
 6. Што дава кредитна историја?
 7. Кредитна историја структура
 8. Ако е пронајдена грешка
 9. Годишна изјава
 10. Сбербанк на Русија
 11. Наместо заклучок
 12. Сите методи за проверка на КИ бесплатно
 13. Преку кредитни бироа
 14. Преку службата за извршители
 15. Проверка на долгови во банката на пасош
 16. КИ по име
 17. Проверете КИ со број на картичка
 18. Инструкции за тоа како да дознаете дали постои заем долг со бројот на договорот за заем
 19. Можете ли да дознаете за долговите на починатиот?

Долгот на населението расте секоја година. Ако пред десет години, еден заем во семејството беше реткост, тогаш денес има три, четири или повеќе. Понекогаш дури и жената не знае дали нејзиниот сопруг има долгови. Денес ние ќе разговараме за тоа како да дознаете дали има ли кредити на лице. Ова може да биде важна информација за млад пар кој ќе се ожени. Дали е можно да се планира среќна иднина, ако некој од вас има исклучителен долг зад вас, и дали планирате да земете повеќе за организирање свадба? Ова е посебен случај, но понекогаш тоа може да доведе до развод. Размислете за начините за откривање на оваа "темна" страна на животот.

Првиот начин е да се провери историјата преку службени служби.

Па, како да дознаете дали има заем на лице може само тој, ќе треба да ја пријавите неговата дозвола. Значи прв пат, проверете кредитна историја преку посебен портал или кредитно биро. Во првиот случај, ќе ви треба електронски потпис и основни информации за лицето. Во вториот случај, не го правите без полномошно. Всушност, барањето во овој случај не звучи како да дознаете дали има ли кредити на лицето, но тој самиот, преку вас, сака да ги потврди неговите податоци. Се разбира, за ова ги обезбедува сите свои податоци, потписи и, доколку е потребно, лично е присутна во прашање.

Проверете ги извршителите

Постои уште една опција, која понекогаш мора да се прибегне. Ако барате начин да дознаете дали има заем на лице, и доброволно не сака да каже ништо, можете да ги проверите информациите преку извршителите. Но, овој метод е погоден само ако има заостанати долгови.

Дали е можно да дознаете дали некое лице има заем само со контактирање на банка? Не, во овој случај, вработените ќе бидат принудени да одбијат, бидејќи информациите се тајни.
Дали е можно да дознаете дали некое лице има заем само со контактирање на банка

Овластени услуги

Уште еднаш потенцираме дека ако редовно ги плаќа сметките, тогаш ниеден судски извршител нема да помогне да дознае дали некое лице зедело заем од банка. Што може да биде потребно? На пример, таткото не плаќа детска поддршка, но одеднаш поранешната сопруга дознава дека зел заем. Се разбира, ако дознаете во времето во која банка му дадоа пари, тогаш можете да ја искористите сметката преку судски извршител. Но, да се погледне за сите банки нема да биде единствен судски извршители.

Друга работа, ако долгот беше формирана. Во овој случај, постојат два начини да се одреди присуството и висината на долгот:

 • Лична жалба до службата за извршители.
 • Онлајн преку страницата.

Се разбира, во било кој од овие два случаи (ако се најде долг), ќе има непријатен разговор за тоа како ќе го изгаснете. Патем, изборот на првата опција нема многу смисла, бидејќи преку интернет можете да најдете еквивалентни информации за неколку минути.
Се разбира, во било кој од овие два случаи (ако се најде долг), ќе има непријатен разговор за тоа како ќе го изгаснете

Дали сте сигурни дека немате заем?

Не, заборавајќи на тоа е доста тешко. Затоа, ваквите информации најчесто интересираат работодавците и зајмувачите, како и оние кои се загрижени за махинациите на измамниците. Дали е можно да добиете кредит без ваше знаење? Да, во последно време измамниците се интензивираа и ја користат секоја дупка. Ако сте ги изгубиле документите барем еднаш во вашиот живот, тогаш постои можност тие да се користат за такви цели. Па, како знаеш дали некој заем виси на личност? Вие само треба да направите барање. Отпечатената приказна ќе ги прикаже сите движења кои беа направени од вас, или во ваше име.

Како сето тоа започнува?

Како се формира базата на податоци за должници? Од првиот ден, кога ќе дојдете да аплицирате за заем, сите информации се собираат од вас. Детали за пасош, работно искуство, број на издржувани лица. Сега за многу години, кредитно биро ќе ги задржи податоците за секое лице кое еднаш зеде заем. Ако сте биле ко-заемопримачот или гарант, нема да бидете исклучок. И дури и ако не сте ги зеле парите, туку само поднеле барање за ова прашање, овие информации исто така ќе се одразат тука. Како резултат на тоа, доволно е да земете отпечаток и бидете сигурни дека вашата приказна е потполно чиста.
Како се формира базата на податоци за должници

Што дава кредитна историја?

Може ли да дознаам колку човек има кредити? Да, добро, ако добиете пристап до овие информации. Добра приказна е клучот за кредитирање во банката, и по преференцијални услови. Затоа, ако планирате да земете хипотека во иднина, се препорачува постепено да се зголеми лојалноста на банката. За да го направите ова, земете мал заем за нови чевли, апарати за домаќинство. Постепено, банката ќе почне да ги нуди најдобрите услови.

Што е посветено во историјата? Прво на сите, заеми. Ова исто така важи и за она што лицето веќе го платило. Одделно, можете да добиете информации за постоечките заеми. Конечно, ќе ги видите датумите на жалбата, како и отказите, доколку ги има.

Би сакал веднаш да забележам дека овие податоци не се предмет на корекција, особено на сопствените. Бидејќи е можно да се открие дали лицето зеде кредит само со негова согласност, кога ќе се издаде заем, банката сигурно ќе му даде да потпише договор за договор. Ако одбиете да го потпишете, дури и вработениот во банката не е дозволено да ги разгледува овие податоци. Но, дали ќе го одобри заемот?
Би сакал веднаш да забележам дека овие податоци не се предмет на корекција, особено на сопствените

Кредитна историја структура

Ова е редовен документ кој содржи сеопфатни информации. Тоа е, презимето, името и patronymic на заемопримачот и неговата пасош податоци. Идентификатор на даночниот обврзник и број на осигурување. Потоа следи главниот дел од документот, во кој се евидентираат сите информации за направените пари. Таму ќе бидат наведени датумите на сите пораки до кредитните организации и одговорите на банките.

Ако е пронајдена грешка

За жал, тоа исто така се случува. Ако побаравте историја и пронајдете неважечки податоци во него, или можеби само грешка, мора да контактирате за да ги потврдите овие податоци. Сега задачата на операторот ќе биде да дознае во која фаза е дозволено. Можеби ќе биде потребно да се печати од банката каде што сте направиле заем. Операторот ќе ги провери податоците и, врз основа на изјавата, ќе ги промени ако навистина не одговара на реалноста.
За жал, тоа исто така се случува

Годишна изјава

Не секој знае дека постои бесплатна услуга за информирање на јавноста за статусот на кредитната историја. Еднаш годишно можете да добиете податоци бесплатно. Ако сакате повторно да ги добиете овие информации за неколку месеци, ќе треба да платите од 800 до 2000 рубли. И повторно сакам да нагласам дека е невозможно да се најдат податоци за друго лице, дури и ако тоа е вашиот близок роднина. Сите информации се строго доверливи и не се предмет на публицитет.

Сбербанк на Русија

Денес таа е најпопуларна кај населението. Затоа, би сакал да гледам пример за тоа како да дознаете дали има ли кредити на лице во Сбербанк. Законот за приватност, исто така, работи тука. Тоа е, само лицето кое е заверено може да побара информации.

За да го направите ова барање, клиентот мора да го знае индивидуалниот код. Тоа обично се издава при првата жалба, но може да се добие подоцна во која било гранка на банката. Но, ако нема време, тогаш можете да го исполните ова барање онлајн. Податоците може да бидат во различни канцеларии, па прво треба да знаете каде да ги најдете.

Ова може да се направи со користење на онлајн услугата на Централната банка. Тука ги внесувате податоците во прашалникот и по обработката на податоците, поштенската адреса ќе добие податоци. Постојат и други начини за да добиете податоци:

 • Директно контактирајте го Бирото со личен пасош.
 • Искористете ги предностите на Интернет. Во овој случај, веднаш посочете дека сте заинтересирани за историјата на заемите земени во Сбербанк.

Вообичаено нема проблем во оваа фаза не се случи. Барањето се обработува брзо, и по неколку минути ги добивате сите потребни информации. Тие можат да бидат претставени како потврда за отсуство на долгови или за лични цели.
Вообичаено нема проблем во  оваа фаза  не се случи

Наместо заклучок

Од погоре, можеме да кажеме дека нема да можете да дознаете информации за кредитите на друго лице, освен ако имате негова согласност. Сепак, излегува дека дури и ако немате кредити, никогаш нема да можете да ги проверите податоците. Ова може да биде особено важно ако сте ги изгубиле документите или сте ги украле од вас. Измамници не спијат, и може да се обидат да ви заложат заем. Денес, повеќе од кога и да е, мора да се одржува будноста.

Коруптивната кредитна историја (CI) не ви дозволува да добиете заем во големи банкарски организации. И - причина за не оди во странство. Да не се влезе во тешка ситуација им помага на свеста за проблемите со кредитна историја. Како да дознаете долговите и историјата на кредитите во банката? Дали извршителите или Бирото за кредитни истории ќе помогнат да се реши проблемот ?, е одговорот во овој материјал.

Сите методи за проверка на КИ бесплатно

Постојат можности да ги дознаете тековните кредитни долгови во банка. Најлесно е да се јавите во банката каде што е земен заемот. Информациите во овој случај се обезбедуваат бесплатно. Користете ја опцијата ќе биде лицето кое направило заем во оваа банка. Аутсајдерите нема да можат да добијат одговор, освен за поднесување тужба (на пример, роднините на починатиот може да ги дознаат долговите на починатиот) или други барања на одговорните органи.

Преку кредитни бироа


Преку кредитни бироа

Кредитното биро (Биро за кредитни истории) обезбедува информации за долгот на кредитот (големина, датум на издавање итн.) И кредитна историја воопшто на банкарските организации кои склучиле договор со него.

Податоците се проверуваат автоматски. Лицето од трета страна мора да издаде службено писмо до бирото на КИ или да испрати онлајн барање преку официјалната веб-страница на организацијата во која се наведени електронската адреса, телефонскиот број и податоците за пасошот (име, презиме, презиме, серија и број на документ, датум на издавање итн.).

Информациите за висината на долгот во КИИ еднаш годишно се обезбедуваат бесплатно. Потребна е регистрација.

Постојат три кредитни бироа:

 • Национално - NCBI;
 • Јунајтед - ОКА;
 • Equifax.

Може да го контактирате бирото лично, да испратите онлајн барање преку официјалната веб-страница или да испратите препорачано писмо по пошта. Информациите во секое биро не се секогаш дуплицирани, па затоа можни се недоследности во резултатите од ревизијата. За точноста, се препорачува да се испрати барање до сите три бироа.

Преку службата за извршители


Преку службата за извршители

Извршителите ќе обезбедат информации кога ќе се отвори судска постапка за фактот дека не е платен долгот што е формиран и дали е донесена одлука за нејзино враќање. Информациите за долгот во услугата за извршители се достапни само на заинтересираните страни (банката и должникот). Според законот, аутсајдерите не можат да добијат информации.

Проверка на долгови во банката на пасош


Проверка на долгови во банката на пасош

Треба да поднесете барање до филијалата на банката во која е обработено кредитот. Ако некое лице има неколку доверителски банки, тие ќе мора да аплицираат за секој од нив. Информациите им се достапни на клиентот ако побара информации за сопствениот заем. Исклучок се официјални барања од владините тела. Кога поднесувате барање до банката да ја проверите кредитната историја на граѓанинот мора да му дадете свој пасош. Број договор за заем ќе го забрза процесот на верификација. Ова е бесплатна процедура.

КИ по име


КИ по име

За да дознаете долгови за заеми во банки преку интернет по презиме, доволно е да се испрати он-лајн барање до заинтересирана организација, односно банка во која е обработено кредитот.

Некои банки немаат услуга која им овозможува да дознаат информации за долгови на интернет. Решавањето на проблемот е лична посета на филијала на банка и изготвување на апликација (формуларот ќе биде обезбеден на лице место) со барање да се обезбедат податоци за кредитна историја. Запомнете дека податоците се достапни по презентирање на пасош.

За да дознаете кредитна историја без пасош само по презиме не е можно на било кој начин. Лична карта секогаш е потребна.

Проверете КИ со број на картичка


Проверете КИ со број на картичка

Кредитна картичка и поврзување со интернет банкарскиот систем (на пример во Сбербанк или ВТБ 24) ви овозможува да дознаете бесплатни долгови и да ја проверите историјата. Дополнително, услугата е обезбедена на официјалниот ресурс на јавните услуги - можете да дознаете какви било долгови, според тековниот заем. Тука е потребна регистрација, што подразбира внесување на лични податоци.

Инструкции за тоа како да дознаете дали постои заем долг со бројот на договорот за заем


Инструкции за тоа како да дознаете дали постои заем долг со бројот на договорот за заем

За да го користите овој метод за проверка на КИ, мора да поднесете барање до филијалата на доверителската банка која го издала заемот, или на агентот банките на CII (Pochta банка, ренесансен кредит, VTB, итн.) . Потребен е пасош. Вработениот започнува процесот на верификација по електронски пат, а целокупната информација му се дава на заемопримачот. Брзината на обработка на барањето и издавање на одговор ќе биде неколку минути.

Можете ли да дознаете за долговите на починатиот?


Можете ли да дознаете за долговите на починатиот

Наследниците можат да ја проверат КИ и да дознаат за долгот на заемот на починатиот должник. За ова ќе им требаат:

 • пасош на апликантот;
 • потврда за смрт на роднина / старател / доверител;
 • завет или судска одлука за наследство.

Зошто да се провери CI на мртвиот роднина?

Каматата, казните и казните по смртта на заемопримачот продолжуваат да се собираат. Пред прифаќањето на наследството, неопходно е да се разјаснат кои долгови може да постојат кај починатиот роднина во банките. Во моментот кога нотарот ќе ја прочита волјата, можете да го одбиете проблемот на наследување. Службата за извршители нема да може да го плати долгот ако наследникот одби да го прифати наследството.

Прво треба да одлучите за прашањето. Имате неактивен интерес или вашиот пасош е украден. (на самиот крај од одговорот ќе дадам совет за тоа како да го контролирам ова)

Ако го изгубивте пасошот, најверојатно земаа кредити за тоа, бидејќи за ова тие се украдени.

Вториот случај сте го изгубиле вашиот пасош или го компромитирале (на едноставен јазик, нашол копија од пасошот, ако го оставиле некаде, а ние навистина оставиме многу каде што се оставени ....).

Ако имате пасош украден или сте го изгубиле, тоа е, оригиналот е во рацете на scammers, тогаш тие ќе се обидат да преземат големи кредити на филијала на банка.

Ако имате компромитиран пасош, тогаш, најверојатно, ќе се преземе онлајн за да позајмите до 15.000.

Што да се прави со ова не се случи. Веднаш откако ќе го откриете губењето на извештајот до полицијата, колку што знам, тоа може да се направи преку порталот на јавните служби. И вашиот пасош ќе биде обележан како неважечки во сите основи. Кога измамниците доаѓаат во банката или се обидуваат да аплицираат за кредит преку интернет, тие ќе бидат одбиени насекаде, бидејќи кредитната организација е должна да ги провери сите пасоши врз основа на Министерството за внатрешни работи.

Ако го компромитирате пасошот и извадивте заем за тоа, станува сè потешко, нема да знаете за тоа додека не се појави првото исплата на кредитот, обично во рок од еден месец, кога ќе дојде првиот рок за плаќање на кредитот. Ќе го најдете доверителот и ќе ви ги кажете најпријатните вести. Но, ова може да биде оспорено преку судот, но нервите ќе мора да се плеткаат.

Како да не влезете во оваа ситуација. Кредитна историја секој месец како параноично нарачување не е неопходно. Доволно е да се претплатите на SMS известувања за промените во вашата кредитна историја (патем, ова може да се направи на или). Првото ѕвонче ќе биде ова: ако scammers под ваше име дојде во банката, тогаш банката, секако, прво ќе оди да ја провери вашата кредитна историја, и веднаш ќе добиете SMS порака дека некој ја проверил вашата кредитна историја. Ако не сте поднеле никакви апликации за заем, тогаш веќе треба да нарачате кредитна историја и да видите кој го направил барањето (која банка или MFI) и веќе ги повика да дознае на која основа тие го направиле ова барање. Во најлош случај (на пример, онлајн заеми) ќе добиете SMS порака дека сте отвориле нова кредитна сметка. Но, веќе ќе имате време на залиха, и колку побрзо овие прашања ќе се решат полесно.

Темата е комплицирана, не знам дали тоа помогнало или не, но тоа не е само Руски проблем . Ова се случува во целиот свет, затоа е подобро да се заштитиме себеси и да се ставиме на следење на кредитната историја.

Јас, исто така, се извинувам за правописот и интерпункцијата, јас не го напишав за доброто на правописот ...

Како сето тоа започнува?
Што дава кредитна историја?
Дали е можно да се планира среќна иднина, ако некој од вас има исклучителен долг зад вас, и дали планирате да земете повеќе за организирање свадба?
Дали е можно да дознаете дали некое лице има заем само со контактирање на банка?
Што може да биде потребно?
Дали сте сигурни дека немате заем?
Дали е можно да добиете кредит без ваше знаење?
Па, како знаеш дали некој заем виси на личност?
Како сето тоа започнува?
Како се формира базата на податоци за должници?

РекламаНовости