Топ новостей
Необходимость государственного регулирования
Учебник Камаева В.Д., 2010г.© Необходимость государственного регулирования Государственное регулирование экономики – система мер государства, посредством которых оно может воздействовать

Рыночная экономика
Рыночная экономика  ( англ.   market economy ) — экономическая система , основанная на принципах свободного предпринимательства , многообразия форм собственности на средства производства, рыночного

Мировая экономика
Студенты, аспиранты, молодые ученые, использующие базу знаний в своей учебе и работе, будут вам очень благодарны. РЕФЕРАТ по теме: «Мировая экономика» 1. Понятие мирового хозяйства

31. Формы и методы государственного регулирования экономики
Государственное регулирование экономики ставит своей целью соблюдать интересы государства, общества в целом, социально незащищенных слоёв населения. Существуют и применяются разнообразные формы государственного регулирования.

Дополнительное профессиональное образование. Повышение квалификации Москва. ЧУ ПОО ИМЭИ
Институт мировой экономики и информатизации был образован в 1995 году. Наше образовательное учреждение ведет обучение по большому перечню направлений и специальностей Дополнительного профессионального

Границы государственного вмешательства в экономику
  Вмешательство государства в экономику не должно быть чрезмерным. Чтобы не подавить рыночные механизмы функционирования экономической системы, не лишить ее гибкости и адаптивности,

Роль государства в экономике
Роль государства в экономике – вопрос, который является центральным как на практике, так и в теории. При этом предлагаемые некоторыми научными школами принципиальные подходы к решению этого вопроса имеют

Государственное предпринимательство в условиях рыночной экономики (4)


"Актуальные проблемы экономики и права"
Поле для блока:  Cо 2-го по 6-е февраля 2012 года прошел очередной этап первенства по научной аналитике, а также XVIII Международная научно-практическая конференция «Актуальные проблемы экономики

Особенности экономического развития стран Юго-Восточной Азии
Экономикам азиатских стран были присущи многие структурные недостатки. Большинство фирм находились в семейном владении, а в соответствии с конфуцианской традицией семьи стремились сохранитьРЕКЛАМАКалендарь

Экономика мира » Новости »

На два фронта: Дали вреди да се комбинира создавањето бизнис со работа во друга компанија?

  1. Десно = тешко Рик Белусо, ко-основач на компанијата за развој на апликации за музичари Ninebuzz Software,...
  2. Не е лесно да се комбинираат
  3. Заштедите ќе ви помогнат да чекате за профит

Десно = тешко

Рик Белусо, ко-основач на компанијата за развој на апликации за музичари Ninebuzz Software, е сигурен дека вистинската одлука е секогаш најтешка. Тој препорачува стартување паралелно со главната работа за да може да ги тестира почетните хипотези без непотребен ризик. Покрај тоа, претприемачот е убеден дека ограничувањата и тешкотиите придонесуваат за појава на вистински пробивни идеи - работењето истовремено на два фронта е сериозен тест и оној кој може да го помине има добри шанси за успех.

Белузо вели дека многу луѓе не се подготвени да ризикуваат и да работат напорно, па затоа измислуваат изговори за нивното неактивност (недостиг на ресурси, обем на работа и така натаму), прават глупости како измислување логоа на проектот и сон да се ослободат од канцелариското ропство еден ден.

Сè што треба да создадете работен бизнис, имаш и така - сега е полесно од кога било досега. Ако ги отфрлите сите лушпи од изговори, станува јасно дека започнувањето на стартувањето не зазема многу време и пари, а вие може да создадете производ без скапа опрема. Напротив, работата во цврста рамка е секогаш поефикасна.

Коосновачот на Ninebuzz Software верува дека еден претприемач кој може да се мотивира само со закана дека ќе ги изгуби сите заштеди откако ќе му биде отпуштен од работа, најверојатно нема да успее ефикасно да управува со неговата компанија, ако успее во иднина, тогаш ситуацијата нема да биде толку драматична. Belluso верува дека секој може да се откаже од својата работа - за тоа не е потребен никаков напор. Потешко е да се развие производ во слободни часови по главната работа за да се докаже дека проектната идеја има право на живот, но овој пристап е точен.

Треба да се запалат мостовите

Корисникот на Квора Hasheesh Shah го сподели своето искуство со креирање на проект паралелно со работата во компанијата. Според претприемачот, тој постепено почнал да сфаќа дека не можел да успее без да го утеши секојдневниот живот на работа.

Имајќи работа ви дава чувство на сигурност, знаете дека имате заден дел, нема страв од пораз. Во такви услови тешко е да се присили себеси да преземе големи ризици, но само на овој начин може да се постигне голем успех.

Како илустрација на неговите мисли, Шах ја води сцената од филмот Бетмен "Темниот витез" - суперхерој кој паднал во заробеништво се обидува да излезе од затвор, по чист ѕид. Тој користи осигурување, но тој не може да се справи со задачата. Потоа, тој одбива осигурување, и овој ризик му овозможува да ги максимизира своите физички ресурси и да направи неопходен скок:

Според Шах, претприемачот мора да сфати дека нема каде да се повлече и не може да си дозволи да пропадне. Работата е осигурување кое не ви дозволува да навистина ризикувате, што значи дека треба да се откажете од тоа (по истражување на пазарот и подготвување за таков храбар чекор).

Не е лесно да се комбинираат

Друг корисник на Квора, Едмунд Ти, вели дека во некои случаи, комбинирањето е невозможно, бидејќи е потребно многу енергија.

Како пример, тој зборува за сопствените обиди за создавање бизнис:

Јас завршам работа во канцеларија, оди дома, си игра со деца. Често откако ќе ги ставам во кревет, се чувствувам толку уморен што не можам секогаш да се принудам да работам на стартување.

За да се справи со овој проблем, Ти се применува техника "Месечно следење на календарот", кое користи психолошки техники за да го префрли вниманието на лицето од сопствениот замор за решавање на потребните задачи.

Заштедите ќе ви помогнат да чекате за профит

Креаторот на аналитичката служба CloudHelix Avi Friedman истакна дека кога се комбинира работата и бизнисот, во некои случаи може да се појави конфликт на интереси - во овој случај, треба да направите избор и концентрирајте се на работа или на сопствен бизнис. Според Фридман, во случај главното дело да остави време да работи на стартување, а нејзиниот основач не може да си дозволи да го изгуби приходите од различни причини, ништо не е во ред со комбинирањето.

Ако работата е некомпатибилна со работата на проектот, претприемачот советува прво да заштеди пари за шест до девет месеци од животот, а потоа да се пензионира и да се занимава исклучиво со стартување.


РекламаНовости